Der har været brætspil på Fastaval siden den allerførste con i midten af 80’erne, men siden 2012 har Brætspil været en kategori og en konkurrence på Fastaval. Hvert år har en række brætspil premiere på Fastaval – helt nye, endnu ikke udgivne brætspil, som du kan være blandt de første, der får lov at spille.

Hvad er det særlige ved Fastavals brætspil?

På Fastaval møder du innovative brætspil, der udfordrer vores forståelse af, hvad brætspil er og kan. Sociale spil, der iscenesætter interaktionen mellem spillerne på kreative måder – som “Magic Maze”, hvor spillerne skal samarbejde uden at snakke sammen. Brætspil, der fortæller historier – som den dobbelte prisvinder “Z” fra Fastaval 2017, hvor deltagerne sammen skal overleve i en ødemark overrendt af zombier.

Spil til helt nye målgrupper – som “Fog of Love”, romantisk komedie som brætspil, perfekt til kæresteparret. Spil, som engagerer spillerne i samfundsmæssige udfordringer – på Fastaval 2018 havde vi spil om både klimaforandringer, supermagters informationskrig og om behandling af mentale sygdomme igennem tiderne.

Brætspil i verdensklasse

Og det er brætspil i verdensklasse, der har premiere på Fastaval.

Vinderen af Ottoen for bedste brætspil 2015 “Magic Maze” blev nomineret til verdens største brætspilspris Spiel des Jahres. “Fog of Love” fra samme Fastaval blev det første spil, den amerikanske kæde Walmart sikrede sig eksklusive rettigheder til – og “Fog of Love” blev også nomineret til tre Golden Geek Awards.

En lang række af spil fra Fastaval er siden hen blevet udgivet eller kickstartet. Så det er ikke kun os, der synes vores brætspil er helt fantastiske.

Brætspil er mange ting – også på Fastaval

Udover de nye brætspil har Fastaval også et brætspilsudlån, hvor du kan låne fra et stort bibliotek af kendte, og mindre kendte, brætspil.

En række af de kendte brætspil kan du også tilmelde dig på forhånd, så du er sikker på at få plads, og kan få forklaret reglerne, hvis du ikke kender dem i forvejen.

Og endelig kan du også designe dit eget brætspil, alene eller sammen med andre, på ganske få dage, med en række benspænd til at stimulere din kreativitet. Det kalder vi for Game Rush.

Udvælgelse af spil

Når vi læser de indkomne spil pitches igennem for at udvælge feltet til Fastaval, er vores opgave at give fastavalgængerne det størst mulige potentiale for de bedste spiloplevelser. Derfor forholder vi os til en mængde faktorer som alle spiller ind i vores beslutning:

Formidlingen
Kan vi forstå beskrivelsen af spillet godt nok til at få et godt indtryk af ideerne og grundkoncepterne i pitchet?

Kvailtet
Hænger mekanikker og tema sammen? Er det er godt spil?

Appeal
Er vi begejstrede for konceptet? Tror vi på at det kan levere en god spiloplevelse for spillerne?

Udviklingspotentiale
Der er ikke så lang tid fra September til April, så det er vigtigt at de grundlæggende elementer er nogenlunde på plads, og det virker realistisk at spillet kan blive klar til Fastaval.

Det udefinerbare ‘noget’
Vi har en stor forkærlighed for det anderledes og innovative – de spil der måske ikke er oplagte kommercielle udgivelser, men bringer noget nyt og anderledes på banen – kort og godt: Er det et Fastaval spil?

Diversitet
Endelig vil vi gerne have et bredt felt af forskellige spil, der dækker alt fra lette til tunge spil, korte til længere spil, alvorlige til humoristiske spil, fra både danske og udenlandske designere, og fra både nye og erfarne designere, både mænd og kvinder.

Så der er meget vi forsøger at tage hensyn til og det har ikke været nemt at vælge et felt ud. Dette år modtog vi mere end 120 pitches og endte med et felt på 23 spil, og der var mange flere der havde det der skulle til, men som vi i sidste ende måtte vælge fra, for at sikre det brede udvalg. Alle der indsender et pitch vil få et begrundet svar fra os.