Tag kontrol over en af fire individuelle og unikke magtfaktorer i Capital. Søg magten i et spil om ressourcer og økonomi, hvor du skal bruge hver en mulighed for at komme forrest. Kom ind i karakter og spil det brutale militær, den mystiske bank, den organiserede population, eller de grådige handelsfolk alt imens du laver og bryder alliancer igennem generationerne. I Capital er samarbejde umuligt at undgå, og umuligt at holde ved.

  • Varighed: 2-3 timer

  • Antal spillere: 4

  • Sprog: Engelsk

Foromtale

Capital er essentielt et spil om at håndtere og skaffe ressourcer imellem 4 spillere. Den unikke faktor ligger i den voldsomme asymmetri indbygget i spillernes motivationer og evner, sammen og individuelt.

Mens kortet og dets territorier bliver mere og mere complexe som spillet skrider fremad, ændrer de grundlæggende evner i hver spillers fraktion sig aldrig. Hver fraktion har sit eget handlingsbræt med 6 handlinger, de kan tage. Nogle fraktioner har også yderligere individuelle evner.

Militæret er de eneste der kan skaffe nye territorier, og kan oven i købet tvinge andre spillere til at tage handlinger eller bytte. På grund af disse evner er militæret en interessant fraktion at spille for spillere der kan føle sig hjemme i at være ‘den onde’, og vil bruge deres ressourcer til at mobbe såvel som at lave alliancer.

Populationen står alene i deres nær-monopol på befolkningsressourcer, der behøves af både militæret og handelsfolket. Populationen vinder i sidste ende ved at have skaffet sig mange af forskellige ressourcer, og har i løbet af spillet den bedste mulighed for at skabe de dødsbringene oprør. Med disse evner er populationen let at spille for alle typer spillere, og kan positionere sig selv enten som centerpunktet i spillets politik, eller som en velovervejet observatør.

Handelsfolket indkasserer i hver runde alle ressourcerne på kortet, og placerer sig selv derved som en naturlig del af alt handel og diskussion rundt om bordet. Handelsfolket opbygger i løbet af spillet en essentiel flexibilitet, og er igennem deres teknologi-kort og handelsruter den bedste kilde til udvikling i spillet. De er bedst spillet af spillere der kan håndtere ressourcer, samtale og bytning, da de ikke spiller godt alene.

Sidst men aldrig mindst ligger banken som den primære kilde til guld. Ved at funde andre spillere til at opfylde deres investeringskort kan de balancere spillet mens det går, og sikre sig at en eneste spiller ikke skrider for meget frem- ud over banken selv, selvfølgelig. Hvis spillet stangerer og handel bryder ned kan banken stadig tjene penge og point, så de spilles godt af observante spillere med god tålmodighed og bedere overblik.

Om designeren

Pax var med til Fastaval 2020 som en af tre representanter for Østerskov Efterskole, men står nu alene med et nyt spil. Pax har spillet, lavet og arrangeret spil af alle typer siden de var endnu yngre end de er nu, og har været involveret med Fastaval i varierende kapacitet i snart 3 år, efter at have lavet toast i kiosken til at starte med.