BRÆTSPILSJURYEN PÅ FASTAVAL

På Fastaval bliver der hvert år nedsat en brætspilsjury, som bestemmer hvilke designerbrætspil der nomineres til og vinder Otto-priserne. For mange deltagere kan det være svært at se, hvordan processen med at læse, teste og udvælge brætspillene fungerer og hvor meget arbejde dommerne lægger i at være fair og balancerede overfor både brætspil og designerne. Herunder kan du læse hvordan dommerne udvælges og hvordan deres bedømmelsesproces fungerer.

INDEN FASTAVAL

Juryformanden findes på Fastaval året inden og udvælges som udgangspunkt af den tidligere juryformand. Herefter nedsætter juryformanden en jury bestående af ialt 5 medlemmer inklusive formanden selv. Disse medlemmer bliver udvalgt med det formål af at skabe en varieret og balanceret jury med både spildesignere og spillere såvel som folk med forskellig smag indenfor brætspil.

Inden brætspillene afleveres afholder juryen møder hvor man blandt andet bliver enige om processen og hvordan Otto-kategorierne tolkes.

Når reglerne afleveres i måneden op til Fastaval bliver de gennemlæst af juryen og det er her de første indtryk kan dannes af materialet.

UNDER FASTAVAL

Under Fastaval vil juryen dels selv spille spillene således at hvert spil bliver gennemspillet af mindst to af jurymedlemmerne. Herudover kommunikeres der med spillere og designere efter afviklingerne for at få et bedre indtryk af spillene. Herudover vil dommerne indsamle feedback-sedler fra spillerne som vil være vigtige for den endelige afgørelse.

Om Lørdagen vil juryen låse sig inde hele dagen for at finde ud af hvem der skal nomineres og hvem der vinder. Bedømmelsen foregår på bagrund af de skrevne regler kombineret med juryens og andre spilleres indtryk af det spillede spil inklusive feedback-sedlerne.

Lørdag aften vil listerne over de nominerede blive offentliggjort både fysisk på  Fastaval og digitalt på hjemmeside og andre digitale medier.

Søndag vil designerne have mulighed for at få feedbacksedlerne tilbage imens dommerne gør de sidste ting klar inden den endelige afsløring af vinderne søndag aften.

UDVÆLGELSESPROCESS

 Vinderne og de nominerede vil blive udvalgt på bagrund af af definitionen af Ottoerne som kan findes her. Disse definitioner er blever diskuteret i juryen inden spillene afleveres. Spillene bliver i høj grad bedømt udfra dets egne præmisser. F.eks. vil et selskabs-spil bliver bedømt om det rent faktisk skaber social interaktion og ikke så meget på strategisk dybde.

Alle spillene vil bliver grundigt diskuteret for at være sikker på at man kommer rundt i alle kroge og alle argumenter bliver vendt og drejet. Der er ikke bare tale om en simpel afstemning.

EFTER FASTAVAL 

Efter Fastaval går juryen igang med at skrive feedback til alle de deltagende designerne. Det er meningen at feedbacken både kan bruges til forbedring af spillet med henblik på evt. Videreudvikling og på udvikling af nye spil til Fastaval eller andre steder.

Årets brætspilsjury på Fastaval 2019

Overdommer

Morten “Muyten” Andersen

Morten startede med at spille brætspil allerede som barn men begyndte for alvor sin egen samling for lidt over 20 år siden. I de sidste år har han været en del af brætspils-design-firmaet Among Meeples der indtil videre har udgivet to spil. Han har været spil-guru på Bastard-Cafeen i København siden den startede op og har været med til at arrangere brætspils-events på blandt andet Roskilde-Festival.

På Fastaval har Morten været en af de hovedansvarlige for brætspils-cafeen i over 10 år og har selv tidligere deltaget i design-konkurrencen med Heirs og Last Stand, begge i 2013.

Yndlings-spil: Tzolk’in

Øvrige jurymedlemmer

Jeppe Christoffersen

 

Jeppe er med sine 30 år allerede erfaren i det danske brætspils-miljø. Han har være guru på Papas Papbar i Odense i to år og var i 2018 med til at arrangere Århus brætspilsfestival.

Dette bliver Jeppes fjerde Fastaval og selvom han ikke selv har været dommer tidligere har han masser af viden med fra sin forlovede Emilie der var dommer i 2018.

 

Yndlings-spil: Puerto Rico.

Henrik Krøjmand

 

Henrik har været ivrig brætspiller igennem mange og og kan lokkes til at spille de fleste genrer selvom eurogames ligger hans hjerte en anelse nærere.

Nogen vil nok kende ham fra en eller flere af de poster Henrik tidligere har bemandet på Fastaval i de sidste 10 år enten i Cafe, Bunker eller med el.

Yndlings-spil:Terraforming Mars.

Sofie Liv Støvelbæk

 

Sofie voksede op med brætspil i familien indtil de blev trætte af at tabe til hende. Heldigvis fandt hun senere venner der var lidt sværere at slå.

Sofie deltog først for alvor på Fastaval i 2016 hvor hun endte med at bruge størstedelen af sin Fastaval på “Byg et Brætspil”. Det endte med at betale sig da hun vandt konkurencen.

I 2017 blev hun nomineret i  design-konkurencen med Dværge og Diamanter og i 2018 fik hun os til at danse med spillet Move It som også blev nomineret.

Yndlings-spil:Dead of Winter.

Lars Wagner Hansen

 

Lars bor i Sorø hvor han organiserer Nordisk Spildag på biblioteket og jævnligt arrangerer brætspils-events på den lokale brætspils-cafe. Lars startede med at komme på Fastaval for over 30 år siden men stoppede igen i midten af halvfemserne da hans første datter kom til.

I mellemtiden begyndte Lars at sysle med brætspils-design og med introduktionen af brætspils-konkurencen blev interessen for Fastaval endnu engang vagt. Lars deltog i 2016 med Jumping Frog og 2017 med Pizza Delivery.

Yndlings-spil: Das Motorsports-spiel