BRÆTSPILSJURYEN PÅ FASTAVAL

På Fastaval bliver der hvert år nedsat en brætspilsjury, som bestemmer hvilke designerbrætspil der nomineres til og vinder Otto-priserne. For mange deltagere kan det være svært at se, hvordan processen med at læse, teste og udvælge brætspillene fungerer og hvor meget arbejde dommerne lægger i at være fair og balancerede overfor både brætspil og designerne. Herunder kan du læse hvordan dommerne udvælges og hvordan deres bedømmelsesproces fungerer.

Årets brætspilsjury på Fastaval 2021

Overdommer

Sofie Liv Støvelbæk

Sofie voksede op med brætspil i familien indtil de blev trætte af at tabe til hende. Heldigvis fandt hun senere venner der var lidt sværere at slå. Sofie deltog først for alvor på Fastaval i 2016 hvor hun endte med at bruge størstedelen af sin Fastaval på “Byg et Brætspil”. I 2017 og 2018 designede hun først Dværge og Diamanter og derefter fik hun os til at danse med spillet Move It. Nu er hun rykket over på dommersiden af bordet, det er hendes andet år som dommer og første år som overdommer.

Yndlingsspillene for tiden er Terraforming Mars, Terra Mystia og Harry Potter: Hogwarts Battle.

Stefan Skiver Lægteskov 

Stefan snublede over brætspil fra meget ung alder. Med hjemmelavede selvdesignede kæmpespil i pap der fyldte hele gangen i familiens hus har Stefan og brætspil i mange år været et fast makkerpar. 

Han er glad for det store, det komplicerede, det underlige og det der søger grænserne. Mageknight er helt sikkert en af favoritterne, men også ”På Røven i Marienburg” Med warpstone terninger, fælles hitpointpuljer og kaosskrabelodder, har det meget af alt det Stefan holder allermest af når det gælder brætspil, selvom det måske egentligt er et rollespil.

For tiden er det hyggeaftenerne med Gloomhaven der tæller som værende favoritten.

Kamilla Kate Brichs

Kamilla er er en erfaren og rutineret brætspiller, og har tidligere fået andenpladsen i DM i “Settlers of Catan”. Hun har været en af de drivende kræfter i den tidlige udvikling af “Bastard Café.” og så har hun i årevis pushet brætspil til uvidende nørder over disken i Faraos Cigarer. 

Når Kamilla skal beskrive sin smag i brætspil, vil hun beskrive den som bred, og gående fra små tight designs som “Hanabi” til “Suburbia” og “Eclipse.” Hun elsker derudover når brætspil fortæller relevante og gribende fortællinger.

Michael Stolbjerg Drud

Michael har spillet brætspil hele livet, og er efter 10 år i brætspilscaféen klar til være på årets dommerhold. Hans præferencer har gennem tiden rykket sig fra de store tidskrævende spil, til de mindre. Han er glad for worker placement, ressource management og i det hele taget Eurogames.

Yndlingsspil er blandt andet Dominion, Puerto Rico og Village

Danny Wilson

Danny har været glad for brætspil lige siden han som ung købte sin egen udgave af Hero Quest, som tog ham alverdens eventyr med hans venner. Han har altid været glad for interessante mekanikker, der skaber spændende interaktioner mellem spillerne, særligt når de bygges op af simple og elegante regler. Det er Dannys første år som brætspilsdommer, men han har tidligere været rollespilsottodommer, og dommer i scenarieskrivningskonkurencen. 

Danny er svært glad for spillene Go, Netrunner, og Terraforming Mars, og spiller lige nu en masse Wingspan og “Arkham horror, the card game” med sine venner

INDEN FASTAVAL

Juryformanden findes på Fastaval året inden og udvælges som udgangspunkt af den tidligere juryformand. Herefter nedsætter juryformanden en jury bestående af ialt 5 medlemmer inklusive formanden selv. Disse medlemmer bliver udvalgt med det formål af at skabe en varieret og balanceret jury med både spildesignere og spillere såvel som folk med forskellig smag indenfor brætspil.

Inden brætspillene afleveres afholder juryen møder hvor man blandt andet bliver enige om processen og hvordan Otto-kategorierne tolkes.

Når reglerne afleveres i måneden op til Fastaval bliver de gennemlæst af juryen og det er her de første indtryk kan dannes af materialet.

UNDER FASTAVAL

Under Fastaval vil juryen dels selv spille spillene således at hvert spil bliver gennemspillet af mindst to af jurymedlemmerne. Herudover kommunikeres der med spillere og designere efter afviklingerne for at få et bedre indtryk af spillene. Herudover vil dommerne indsamle feedback-sedler fra spillerne som vil være vigtige for den endelige afgørelse.

Om Lørdagen vil juryen låse sig inde hele dagen for at finde ud af hvem der skal nomineres og hvem der vinder. Bedømmelsen foregår på bagrund af de skrevne regler kombineret med juryens og andre spilleres indtryk af det spillede spil inklusive feedback-sedlerne.

Lørdag aften vil listerne over de nominerede blive offentliggjort både fysisk på  Fastaval og digitalt på hjemmeside og andre digitale medier.

Søndag vil designerne have mulighed for at få feedbacksedlerne tilbage imens dommerne gør de sidste ting klar inden den endelige afsløring af vinderne søndag aften.

UDVÆLGELSESPROCESS

 Vinderne og de nominerede vil blive udvalgt på bagrund af af definitionen af Ottoerne som kan findes her. Disse definitioner er blever diskuteret i juryen inden spillene afleveres. Spillene bliver i høj grad bedømt udfra dets egne præmisser. F.eks. vil et selskabs-spil bliver bedømt om det rent faktisk skaber social interaktion og ikke så meget på strategisk dybde.

Alle spillene vil bliver grundigt diskuteret for at være sikker på at man kommer rundt i alle kroge og alle argumenter bliver vendt og drejet. Der er ikke bare tale om en simpel afstemning.

EFTER FASTAVAL 

Efter Fastaval går juryen igang med at skrive feedback til alle de deltagende designerne. Det er meningen at feedbacken både kan bruges til forbedring af spillet med henblik på evt. Videreudvikling og på udvikling af nye spil til Fastaval eller andre steder.