Er du ny på Fastaval? På denne side kan du få svar på nogle af de spørgsmål, som nye deltagere eller forældre ofte har om Fastaval. Vi kan også kontaktes på info@fastaval.dk 

Praktisk information om tid, sted, pris og transport kan du se her.

Fastaval er en kongres med fokus på rollespil og brætspil. Hvert år mødes 800-1000 mennesker for at spille, game, workshoppe, feste, bytte og nørde sammen på kryds og tværs af alder.

Fastaval er en samling af mange forskellige aktiviteter, som eksisterer under samme paraply. Her kan du dyrke Pathfinder-rollespil, Magic the Gathering og Warhammer, eller du kan spille nogle af de fantastiske designerbrætspil og premiererollespil, som Fastavals egne deltagere har bidraget med og som er nogle af de bedste i verden.

Fastaval kan bedst beskrives som et femdages mini-samfund, hvor alt du behøver er på kongressens område. Fastaval har sin egen kiosk, bar og kaffekro med luksuskaffe og brætspil til udlån. Ligesom der hvert år kommer en række butikker for at sælge deres merchandise til deltagerne.

Fastaval har desuden sit eget tv-hold, sit eget unikke rengørings crew bevæbnet med svuppere og rengøringsmidler og sin egen informationsstand klar til at besvare alle spørgsmål undervejs.

Fastaval ligger altid i påsken fra onsdag til mandag. Siden 2012 har Fastaval ligget i Hobro på Mariagerfjord Gymnasium

Fastaval har rigtig mange arrangører, som frivilligt lægger tid og energi i at få kongressen til at køre rundt. Her kan du læse om nogle af de arrangørområder, som du sandsynligvis kommer i kontakt med under Fastaval:

  • Hovedarrangørerne: Fastaval har en primær styregruppe, der ledes af én hovedarrangør, som vi kalder “Generalen”. Du kan læse om hovedarrangørerne her. I løbet af Fastaval skiftes hovedarrangørerne til at være Vagthavende General og have det overordnede ansvar på kongressen. Du kan læse mere om den Vagthavende General her.
  • Infoen: Informationsstand, som kan svare på alle dine spørgsmål om Fastaval i løbet af kongressen. Læs mere om Infoen her.
  • Nattevagten: En gruppe af frivillige, der sidder brandvagt døgnet rundt og som gør Fastaval sikker for os alle sammen. Læs mere om Nattevagten her.
  • DirtBusters: Rengøringshold, som holder Fastaval ren. Læs mere om Dirtbusters her.

Fastavals tilmelding åbner omkring to måneder inden Fastaval. Du kan finde information om årets tilmelding her eller du kan følge os på Facebook, hvor tilmeldingen bliver offentliggjort, når den er klar.

  • Inden tilmelding: Står du og skal til at tilmelde dig årets Fastaval, kan det være en god ide først at læse lidt om årets aktiviteter, så du har en ide om, hvad du gerne vil lave. Det kan også være en god idé at vide på forhånd, hvilken type billet du skal have. Du finder information om billetter her.
  • Det praktiske: I tilmeldingsformularen skal du starte med at udfylde praktisk information. Derefter bliver du præsenteret for forskellige billettyper, overnatningsmuligheder, mad og medlemskab i ALEA. 
  • Aktiviteter: Efter du har tilmeldt dig det praktiske, kan du tilmelde dig aktiviteter. Fastaval er et stort sted med rigtig mange forskellige aktiviteter, så det kan ved første øjekast virke lidt uoverskueligt. Men hold tungen lige i munden, så skal det nok gå, du kan altid gå tilbage og rette undervejs. Du kan tilmelde dig aktiviteter i forskellige spilblokke hver dag, men du behøver ikke tilmelde dig aktiviteter i alle spilblokkene. Du kan også sagtens tilmelde dig flere aktiviteter på samme tidspunkt, men det betyder at du skal prioritere dem i en rækkefølge (Skal du være spilleder på et scenarie, så kan du prioritere det sl.1). Vi har et team af holdlæggere, som forsøger at få puslespillet til at gå op, så alle får så mange første prioriteter som muligt.
  • Et Fælles Fastaval: Hvis du ikke er arrangør på Fastaval, vil du blive bedt om at hjælpe til med noget andet. Fastaval kan nemlig kun eksistere hvis vi alle giver en hjælpende hånd med. Der er fire valgmuligheder: Spilleder, Regelformidler, Opsætningsholdet eller Heltestyrken. Opgaverne varierer alt efter dit valg. Hver valgmulighed vil blive beskrevet nærmere i tilmeldingen. Vi sørger selvfølgelig for at dine tildelte opgaver ikke ligger samtidig med dine andre aktiviteter. Er du under 18 kan du ikke hjælpe til et sted med udskænkning af alkohol. Læs mere om bl.a. Heltestyrken her.
  • Dit personlige program: Når tilmeldingen til årets aktiviteter er lukket, begynder vi at lægge dit program til årets Fastaval. Omkring en uge inden Fastaval, modtager du en “deltagermail”, hvor du kan se, hvilke aktiviteter vi har tildelt dig. Vær opmærksom på at der kan ske mindre ændringer op til Fastaval. Husk derfor at tjekke dit program hos Informationen, når du ankommer på Fastaval. Du kan også se dine aktiviteter på din telefon, hvis du downloader Fastaval app’en (fås både til Android og iPhone).
  1. Når du ankommer på Fastaval, skal du tjekke ind som det første. Det gør du i Infoen, hvor orangeklædte frivillige, står klar til at tage imod dig og give dig et armbånd. Det gælder både for de deltagere, som skal være på Fastaval flere dage og deltagere med dagsbilletter.
  2. Derefter skal du finde din soveplads. Alt efter hvilken sovemulighed du valgte i tilmeldingen, skal du finde det rette lokale og lægge dit bagage der. Spørg Informationen om vej hvis du er i tvivl.
  3. Nu kan dit Fastaval for alvor begynde. Det kan være, du skal spille et brætspil i Kaffekroen, have en lækker drink i Oasen, besøge en af butikkerne eller gøre dig klar til de mange spændende aktiviteter.

Hvis du er deltager med en billet til overnatning på Fastaval, så har du plads i den alm. sovesal. Du skal selv medbringer alt det fornødne sovegrej inkl. madras eller underlag. Med mindre du har bestilt en madras gennem tilmeldingen.
OBS! Har du en oppustelig madras med, skal den pustes op udenfor sovesalen.

Inde i sovesalen er der lavet markeringer med tape på gulvet. Du må ikke sove udenfor markeringer af hensyn til brandsikkerheden. Det samme gælder for din bagage.

Ved sovesalen finder du fællestoiletter og kønsopdelte badefaciliteter. Der kan tilbydes privatbad, hvis du har specielle behov. Kontakt da Informationen.

Under Fastaval  vil sovesalen være forholdvis mørklagt, med enkelte lyskilder ved gangstierne, så hvis du har brug for ekstra lys til at guide dig til din plads, kan du bruge din telefon eller medbringe en lommelygte – bare du sørger for at tage hensyn til de andre deltagere.

Udenfor sovesalen sidder arrangører døgnet rundt. Om dagen er det primært Heltestyrken og om aftenen og natten er det arrangør-holdet Nattevagten. Du kan altid henvende dig til Nattevagten, hvis der skulle opstå problemer.

Deltagere, der har billet til sovesalen, får et specielt deltagerarmbånd, og det kan hænde, at Nattevagten tjekker det. Det er kun deltagere med armbånd til sovesalen, som må opholde sig i sovesalen.

Er du tilmeldt sammen med din ungdoms- eller efterskole, kan du vælge at sove i en separat ungdomssovesal, hvor der kun sover andre unge under 18 år.

Der tilbydes også overnatning i en stille- og ædrusovesal. Dette er for personer med specielle behov og/eller personer der er ædru på Fastaval og ønsker at sove nær folk der også er ædru.

Læs om forplejning på Fastaval her eller læs om vores salgssteder her.

Der er flere indkøbsmuligheder i Hobro by, som ligger i gåafstand fra Mariagerfjord Gymnasium.

Fastaval har to udskænkningssteder: Baren og Oasen. Du finder dem begge på Hobro Idrætscenter, som er 200 meter væk fra Mariagerfjord Gymnasium. Læs om Fastavals regler for alkohol her.

Fastaval slutter mandag morgen, hvor lyset bliver tændt i sovesalene, og alle pakker deres ting sammen. Der vil være gratis morgenmad til alle, som hjælper med at pakke Fastaval ned. Derefter hjælpes vi alle sammen med at rydde op og gøre rent. Hvis du ikke ved, hvordan du kan hjælpe, så meld dig til en arrangør i fællesområdet. Når Fastaval er pænt igen, kan du tage hjem.

Der kan naturligvis være mange forskellige årsager til, at en deltagere ikke kan deltage i oprydningen. Fastaval hverken kan eller vil tvinge dig til at blive hele mandag. Men det er værd at huske på, at Fastaval kun eksisterer, fordi vi gør det sammen og hjælper hinanden.

Fastavallingo: Fastaval har eksisteret siden 1986 og det betyder, at kongressen gennem årene har udviklet sin egen lingo og særegen begreber. Det kan godt være lidt irriterende, hvis man er ny på Fastaval og andre deltagere bruger udtryk som man ikke kender. Hvad er eksempelvis en DB eller en Infonaut, og hvem er ham der Otto? Fastaval har derfor en ordbog, hvor du kan læse om forskellige begreber og ord, som er unikke for Fastaval. Læs ordbogen her.

Frivillighed: Fastaval er drevet af frivillige, som virkelig brænder for kongressen. Men hjulene kører kun rundt, fordi alle hjælper hinanden og alle byder ind. Nogle designer spil, andre afholder aktiviteter, nogle sidder som Nattevagt, men langt de fleste deltagere tager en eller flere Helte-opgaver. Læs mere om Heltestyrken her.

Hjælp hinanden: På Fastaval stræber vi efter at skabe en kultur, hvor vi altid kan få hjælp fra hinanden. Derfor kan du altid spørge om hjælp hos de andre deltagerne eller hos arrangørerne. Har du brug for information, eller leder du efter en specifik arrangør, kan du altid spørge i Infoen.

Penge: På Fastaval kan du betale med kort og MobilePay. OBS! I 2023 er det ikke længere muligt at betale med kontanter på Fastaval.

Reservekøen: Hvis du af en eller anden grund har en spilblok uden aktiviteter og gerne vil prøve at spille et premierescenarie, så kan du altid stille dig i reservekøen. Reservekøen består af en nummer-rulle (som hos bageren), der hænges op en time før spilstart. Når du har trukket et nummer, kan du sætte dig ned i nærheden og slappe af, indtil spilstarten begynder. Du kan eventuelt bruge tiden til at læse foromtalerne til årets premierescenarier, som hænger i nærheden. Når spilstart begynder, bliver I mødt af en infonaut, som fortæller jer, hvilke scenarier der er plads på. Reservekøen garanterer ikke, at du får en plads på dit ønskede scenarie, men rigtig mange får gode oplevelser via reservekøen. Du finder reservekøen i fællesområdet på Mariagerfjord Gymnasium.

Spilfordeling: Nogle af Fastavals aktiviteter kræver, at deltagerne deles ind i hold. Det gælder eksempelvis, hvis du har tilmeldt dig premierescenarierne og designerbrætspillene. På din deltagerseddel står hvor og hvornår, du skal møde op til din aktivitet. Husk at komme til tiden. Hvis deltagerne skal deles ind i hold, vil du ofte blive bedt om at møde op i et klasselokale. Ved mødestedet bliver de tilmeldte deltagere budt velkommen af en ansvarsperson, som deler hold til aktiviteten. Det er forskelligt, hvordan holdene bliver delt. Hvis ikke alle de tilmeldte deltagere er dukket op, sørger en infonaut for, at der kommer folk fra reservekøen. Når du er blevet fordelt i et hold, bliver I vist hen til jeres spillokale, og aktiviteten kan begynde.

Tryghedsværterne: Hvis du har brug for nogen at snakke med under Fastaval, kan du altid kontakte Tryghedsværterne. De er en gruppe lyttende frivillige, som altid er klar på en snak om stort og småt, hvis du skulle få brug for det. Læs mere om Tryghedsværterne her.