BRÆTSPILSJURYEN PÅ FASTAVAL
På Fastaval bliver der hvert år nedsat en brætspilsjury, som bestemmer hvilke designerbrætspil der nomineres til og vinder Otto-priserne. For mange deltagere kan det være svært at se, hvordan processen med at læse, teste og udvælge brætspillene fungerer og hvor meget arbejde dommerne lægger i at være fair og balancerede overfor både brætspil og designerne. Herunder kan du læse hvordan dommerne udvælges og hvordan deres bedømmelsesproces fungerer.
Årets brætspilsjury på Fastaval 2024
Overdommer
Steen Bach Hansen
Steens glæde ved brætspil spænder vidt, hvor han enten fortaber sig i komplekse brætspil, som udfordrer spilleren og kræver dedikeret fokus eller simple brætspil som giver basis for hyggesnak og grin. Og i den tid han er kommet på Fastaval har han oftere været at finde ved brætspillene end til rollespillene.
Når det kommer til komplekse spil, så er Steen især glad for spil, hvor der er flere veje til sejren, og hvor der er mulighed for at overraske hinanden eller ændre situationen i spillet lige netop fordi, der er flere veje til sejren. Steen er særligt glad for Ameritrash og Eurogames.
Når det kommer til spil, hvor han der er mere fokus på at være social og grine, så skal det være spil, som kan balancere simpelhed i regler med socialt samvær, hvor spillet er i fokus, uden at det kræver alt opmærksom fra spillerne, hvor spil som Alias og Cards Against Humanity kan holde Steen underholdt i timevis.
Meget sigende for spændet i Steens interesse i spil, er hans to yndlingsspil for tiden Twillight Imperium og Hero Quest med nevøerne og niecerne.
Tue Sønderby
Tue har altid godt kunnet lide at spille brætspil. Som barn spillede han mange spil med vennerne, hvor de sammen spillede mod en usynlig modstander, der overraskende nok altid tabte. Senere blev flere der ihærdigt kastet med spells mod hinanden i Magic the Gathering eller andre kortspil.
Efter en ufrivillig pause fra brætspil, stiftede Tue bekendtskab med det første rigtige voksne brætspil – Dungeon Lords. Her fik Tue gedigen stryg, men øjnene blev åbnet op for en helt ny genre, hvorefter brætspilsaftener igen blev en tilbagevendende begivenhed.
Overordnet set er Tue mest til de tungere eurogames, såsom Gaia Project eller Brass Birmingham, hvor han nyder at skulle strikke en plan sammen og forhåbentligt se den folde sig smukt ud. Tue har en forkærlighed over for asymmetriske spil, og finder stor glæde i, når et ellers låst spil pludseligt byder på nye uprøvede veje til sejren.
Anne Lykke
Anne har i mere end et årti været en glad ”random con-gænger”, hvis primære fokus har været at spille så meget brætspil som muligt inden bar-live starter. Efter at have dyppet tæerne i at være game guide sidste år, så er Anne nu blevet lokket med til brætspilsjuryen, hvilket hun ser som en ny og spændende indgangsvinkel til brætspil.
Hun elsker at prøve nye spil, men hun har også en stor kærlighed til gamle kendinge såsom Terraforming Mars, Lords of Waterdeep og Carcasonne (så længe man ikke bygger sig ind i hendes by!). Med sin faste brætspilsgruppe er Anne blevet bidt af co-op legacy spil som f.eks Pandemic Legacy og nu Gloomhaven, da fortællingen og udviklingen fra spil til spil pirrer nysgerrigheden, og glæden ved at vinde deles af alle ved bordet.
Når der skal læres nye spil, så påtager Anne sig gerne rollen som den, der læser og forklarer regler, da hun finder en særlig glæde ved at udbrede kendskabet af gode brætspil til venner og familie.
Pax Meier
Pax er måske ikke en garvet brætspilsveteran endnu- men det er også kun fordi de ikke har levet så længe. Pax engagerer sig regulært som spiller og designer til arrangementer af alle typer- fra Aarhus Brætspilsfestival til test-arrangementer på den lokale cafe.
Som en designer selv ser Pax på spil med et analytisk øje og sætter pris på elegant designede spil med godt flow og kort ventetid mellem turene. Mange interessante beslutninger er dog den primære nøgle til Pax’s hjerte. Favoritterne er alt fra Wingspan og Ares Expedition til Gaea Project og Dune: Imperium.
Pax har spillet hele sit liv, og er vokset op på Myretuen, Monopoly og Magic: The Gathering. Da de flyttede ud, var brætspils-samlingen klart det der fyldte mest, og sådan skal det helst også være, I Pax’s øjne. De glæder sig meget til at være dommer, og til at se alle spillene nå deres potentiale.
Kathrine Abel
I Kathrines familie spillede de gerne brætspil fredag aften, så da hun som voksen samlede traditionen op igen, var det med megen nostalgi og passion. Hun har været en ganske aktiv Fastavalarrangør i en årrække. Sidste år var hun ottooverdommer, i år er stafetten dog givet videre og Kathrine tager sit tredje, og for nu sidste, år som dommer.
Kathrine er på mange måder en mainstream brætspiller, og hun hader at læse regler. Til gengæld elsker hun når fortælling, spillerinteraktion og mekanik går hånd i hånd – selv det simpleste brætspil kan tænde den største gnist i hende, når bare der er mening med galskaben.
Hendes smag indenfor brætspil er både bred og mainstream, og der er klart en overvægt af lettilgængelige Eurogames på hendes brætspilshylde. Lige nu rummer hendes yndlingshylde så forskelligartede spil som Ganz Schön Clever og Dune: Imperium.
INDEN FASTAVAL
Juryformanden findes på Fastaval året inden og udvælges som udgangspunkt af den tidligere juryformand. Herefter nedsætter juryformanden en jury bestående af ialt 5 medlemmer inklusive formanden selv. Disse medlemmer bliver udvalgt med det formål af at skabe en varieret og balanceret jury med både spildesignere og spillere såvel som folk med forskellig smag indenfor brætspil.
Inden brætspillene afleveres afholder juryen møder hvor man blandt andet bliver enige om processen og hvordan Otto-kategorierne tolkes.
Når reglerne afleveres i måneden op til Fastaval bliver de gennemlæst af juryen og det er her de første indtryk kan dannes af materialet.
UNDER FASTAVAL
Under Fastaval vil juryen dels selv spille spillene således at hvert spil bliver gennemspillet af mindst to af jurymedlemmerne. Herudover kommunikeres der med spillere og designere efter afviklingerne for at få et bedre indtryk af spillene. Herudover vil dommerne indsamle feedback-sedler fra spillerne som vil være vigtige for den endelige afgørelse.
Om Lørdagen vil juryen låse sig inde hele dagen for at finde ud af hvem der skal nomineres og hvem der vinder. Bedømmelsen foregår på bagrund af de skrevne regler kombineret med juryens og andre spilleres indtryk af det spillede spil inklusive feedback-sedlerne.
Lørdag aften vil listerne over de nominerede blive offentliggjort både fysisk på Fastaval og digitalt på hjemmeside og andre digitale medier.
Søndag vil designerne have mulighed for at få feedbacksedlerne tilbage imens dommerne gør de sidste ting klar inden den endelige afsløring af vinderne søndag aften.
UDVÆLGELSESPROCESS
Vinderne og de nominerede vil blive udvalgt på bagrund af af definitionen af Ottoerne som kan findes her. Disse definitioner er blever diskuteret i juryen inden spillene afleveres. Spillene bliver i høj grad bedømt udfra dets egne præmisser. F.eks. vil et selskabs-spil bliver bedømt om det rent faktisk skaber social interaktion og ikke så meget på strategisk dybde.
Alle spillene vil bliver grundigt diskuteret for at være sikker på at man kommer rundt i alle kroge og alle argumenter bliver vendt og drejet. Der er ikke bare tale om en simpel afstemning.
EFTER FASTAVAL
Efter Fastaval går juryen igang med at skrive feedback til alle de deltagende designerne. Det er meningen at feedbacken både kan bruges til forbedring af spillet med henblik på evt. Videreudvikling og på udvikling af nye spil til Fastaval eller andre steder.