OTTOEN

Hvert år på Fastaval uddeles priser til de bedste premiererollespil og designerbrætspil, samt en æresotto til en dedikeret person eller gruppe i miljøet. Prisen hedder Otto og har form af en gylden pingvin.

Her kan du læse om de forskellige priser, hvordan de er defineret, samt hvem der uddeler dem og hvordan.

SCENARIEOTTOEN

Siden 1992 er der hvert år på Fastaval blevet uddelt priser til de bedste premierescenarier. Ottoerne bliver uddelt til Ottofesten søndag aften på Fastaval og det er en jury bestående af seks personer med forskellige rollespilsprofiler, der bestemmer hvem, der nomineres og vinder. Otto-juryen ledes af en overdommer, der udpeges af Alea, og vedkommende sammensætter sin jury efter et ønske om forskellige kompetencer, diversitet og erfaring indenfor rollespil. Ottoen uddeles på baggrund af scenarierne som skriftligt materiale, men der kigges også til spilleroplevelser i form af de bedømmelsessedler, som udleveres efter hvert scenarie.

For dommerne er det en lang og grundig process at læse og analysere alle scenarierne og derefter udvælge de som nomineres og vinder en otto. Hvis du vil vide mere om, hvad det betyder at være ottodommer før under og efter Fastaval og hvordan juryen arbejder kan du læse mere her.

Gennem årene har ottokategorierne ændret sig flere gange, men i øjeblikket uddeles der priser i kategorierne; Bedste formidling, Bedste virkemidler, Bedste roller, Bedste fortælling, Deltagernes pris, Specialprisen og Bedste Scenarie. Du kan læse definitionerne for scenarie-ottoerne herunder:

BEDSTE SCENARIE

Gives til det scenarie, der udgør det bedste grundlag for en god rollespilsoplevelse på Fastaval. Scenariet bedømmes i sin helhed med særlig vægt på harmonien mellem form og indhold, potentiale og tilgængelighed.

BEDSTE VIRKEMIDLER

Gives til det scenarie, der samlet set gør bedst brug af mekanikker, teknikker, effekter, regler eller struktur til at skabe en god rollespilsoplevelse inden for scenariets rammer.

BEDSTE FORTÆLLING

Gives til det scenarie, der gennem deltagernes rollespil skaber den bedste fortælling inden for scenariets rammer. Prisen lægger vægt på både fortællingens ide, det overordnede dramatiske forløb og de enkelte scener.

SPECIALPRISEN

Gives til det inspirerende eller interessante scenarie, som greb dommerne ved at udmærke sig i forhold til de øvrige scenarier på særegen vis. Prisen kan uddeles for den overordnede idé eller et særligt stærkt delelement.

BEDSTE FORMIDLING

Gives til det scenarie, der let tilgængeligt og inspirerende bedst videregiver sit materiale. Prisen omfatter tekst, struktur, udseende og præsentation og vurderes i forhold til deltagernes forberedelse samt brugen under spillet.

BEDSTE ROLLER

Gives til det scenarie, der giver spillerne de bedste oplæg til at spille rollespil inden for scenariets rammer og fremmer spillernes medejerskab i oplevelsen. Der lægges også vægt på, om spillernes oplæg er inspirerende og medrivende.

DELTAGERNES PRIS

Gives til det scenarie, der samlet set giver deltagerne på Fastaval den bedste rollespilsoplevelse. Prisen uddeles udelukkende på baggrund af spilleres og spillederes oplevelse af scenariet via indleverede bedømmelsesedler.

BRÆTSPILSOTTOEN

Siden 2012 har designerbrætspil og brætspilssottoen været en fast bestanddel af kongressen. Først repræsenteret med én Otto, Bedste brætspil, men i 2016 blev prisen Bedste innovation føjet til. På samme måde som scenarie-ottoen, uddeles brætspilsottoen af en jury bestående af seks personer. Én overdommer og fem jurymedlemmer, der også udvælges efter erfaring, forskellige kompetencer og diversitet i tilgangen til brætspil.

For dommerne er det en lang og grundig process at gennemgå og analysere alle brætspillene og derefter udvælge de som nomineres og vinder en otto. Hvis du vil vide mere om, hvad det betyder at være ottodommer før under og efter Fastaval og hvordan juryen arbejder kan du læse mere her.

Der uddeles to ottoer for brætspil; Bedste brætspil og Bedste innovation. Du kan læse definitionerne for brætspilsottoerne herunder:

BEDSTE BRÆTSPIL

Otto for bedste brætspil gives til det spil, som dommerne finder giver den bedste spiloplevelse. Spillet som bedst præsenterer sin spilgenre, og som bringer et friskt pust til genren. Det spil som giver en fed spiloplevelse, og gør at man vil spille det igen og igen.

BEDSTE INNOVATION

Ottoen for bedste innovation gives til det spil, som dommerne mener har den mest interessante nytænkning. Det spil som skubber til grænserne for hvad et brætspil er og kan, eller måske det spil som udnytter de unikke rammer som Fastaval kan give. Nøgleordene er: Innovation, Tænk ud af boksen, flyt rammerne, udnyt Fastavals rammer.

ÆRESOTTOEN

Fastaval kan ikke eksistere uden frivillige kræfter og folk, der passioneret arbejder for hele tiden at forny og gøre ting bedre for os alle sammen. Derfor har kongressen siden 1992 hædret de personer, som har ydet en ekstra indsat. Æresottoen er et skulderklap og cadeau til en person, gruppe eller organisation, som gennem tiden har bidraget ekstraordinært, ikke kun til Fastaval, men for miljøerne omkring de aktiviteter som definerer Fastaval. Æresottoen uddeles hvert år ved en reception i Oasen og modtageren holder en takketale ved Ottofesten søndag aften. Det er altid forrige års vinder, der er overdommer og nedsætter næste års jury. Æresotto-juryen beslutter hvem, der nomineres og vinder Ottoen, men inden Fastaval er der mulighed for at indstille den person/gruppe som du mener fortjener et ekstraordinært skulderklap.